• Híreink
  • Övvizsga a Hunyadi SE Junior Tagozatánál

Övvizsga a Hunyadi SE Junior Tagozatánál

2017. május 4-én a Hunyadi SE Junior Tagozatának sportolói sikeres övvizsgát tettek. Az övvizsgát követően kérdeztem a Sportegyesület elnökét a háromszoros Világ- és Európa Bajnok Szűcs Zoltánt, és a Junior Tagozat edzőjét az ötszörös Magyar Bajnok Grabovszky Leventét, hogy mi volt a véleményük, benyomásuk az övvizsgáról.

Zoltán, hogyan értékelnéd a Junior Tagozat teljesítményét? 

Sz.Z: Nagyon jó volt látni, azt a sok fegyelmezett, ifjú sportolót, akik erejüket nem kímélve beleadtak mindent, hogy sikeresen teljesítsék az övvizsga követelményeket.

 

Levente, hogyan történik az övvizsgára való felkészülés? Mindenki részt vesz rajta a csoportból?

G.L.: Az övvizsga mindig egy folyamat lezárása, és egy mérföldkő. A csoportunk fél éve indult, tehát az út elején vagyunk. Nagyon fontos, hogy stabil alapokra építkezzünk, mert ennek hiánya később nagyon nehezen pótolható.  Meghívást azok a gyerekek kapnak az övvizsgára, akik magabiztosan tudták a vizsgaanyagot. Nem vagyok híve a „hagy jöjjön, majd meglátjuk, hogyan teljesít” elvnek, mert egy esetleges kudarc nagyon elveheti a gyerek kedvét, jelenleg pedig az egyik legfontosabb, hogy megerősítést, és önbizalmat adjunk Nekik, természetesen mindezt a realitások talaján kezelve.Miből áll az övvizsga, hogyan zajlik?

Sz.Z.: Az övvizsgán a sportolóknak számot kell adni a tudásukról, és a fizikai állóképességükről, nem beszélve a sportág elméleti alapokról. Először -a korosztályuknak megfelelően- erőnléti feladatokkal kezdenek, majd bemutatják az ütések és rúgások különböző kombinációit, amit bázistechikának nevezünk. Ezt követően páros feladatokat kapnak, majd a küzdelem következik. Legvégül az elméleti kérdésekre kell helyesen válaszolniuk.

Melyek a következő célok, feladatok?

G.L: Felkérést és lehetőséget kaptunk, hogy az Erzsébetligeti Színház május 28-án megrendezésre kerülő gyereknapi gáláján egy bemutatóval fellépjünk. Jelenleg erre készülünk, ez a rövidtávú célunk. Ezt követően a nagyobb gyermekek egy csoportja csatlakozik a nyár közepén megrendezésre kerülő edzőtáborunkhoz, amit immár 31. éve szervezünk Szűcs Zoltán mesteredző vezetésével. Az idén Balatonlellére megyünk, amely már 10. éve otthont ad a Hunyadi Sportegyesület edzőtáborának.

A nyári szünetet követően, ősszel újra indul a műhelymunka a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színház területén, őszre egy háziversenyt tervezünk, amely „előszobája” lesz az ezt követő időszak területi és országos gyermekversenyeinek, amelyeken már szeretnénk magunkat megmérettetni, de addig még rengeteg munka vár ránk.


Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok nektek!