25. Budapesti Világkupa

A 25. Budapesti Világkupa eseményei május 17-én, pénteken kezdődtek. Rekord számú nevezés, majdnem 3300 érkezett, ami világviszonylatban is az egyik legmagasabb. A versenyzők a megszokott, magas színvonalú viszonyok között élvezhették az izgalmas pillanatokat.

A Hunyadi SE. 3 fővel képviselte magát az első nap eseményein. A rendezőség módosította a súlycsoportok kezdési idejét, amit nem minden versenyzőnk tudott meg idejében. Mészáros Márknak ez azt jelentette, hogy még bent sem volt a csarnokban, amikor már szólították a tatamira, point fighting kategóriában. Annyit sikerül, kiharcolni, hogy egy mérkőzést betettek még elé, tehát teljes 6 perce volt átöltözni, bemelegíteni és beöltözni. Sajnos ez a kezdés nem segített Márknak. Az Osztrák ellenfél ügyesen kihasználta ezt, és rendre szerezte a pontokat már a mérkőzés elején. Az első menet végére már tetemes előnyt szerzett. Márk azonban lassan „bemelegedett” és elkezdte csökkenteni a különbséget. Már csak két pont volt az ellenfél előnye, de nagyon szorított az idő, támadni kellett. Az egyenlítés nem sikerült, így 10:8-ra alul maradtunk, Márk kiesett.

mark

Ez alatt László Levente már javában játszotta light contact küzdelmét. Az ellenfél kellemetlen és képzetlen stílusa nem feküdt Levinek. Csapkodott, birkózott, túl erőseket ütött, ezért eleinte nem találta a megfelelő taktikát. A mérkőzés végére lett meg a megfelelő reakció, villámgyors, tiszta, pontos találatokkal megelőzve kellett ledolgozni a hátrányt. Sajnos ez is hasonlóképpen végződött, mint Márk meccse. Minilis különbséggel, két bírónál 1 ponttal, míg a harmadiknál 3 ponttal maradt alul a Hunyadis fiú, ő is kiesett.

vlcsnap 2019 05 19 18h31m53s122

Ekkor következett Csikós Péter, aki mindjárt két súlycsoportban is,-94 és +94 kg súlykategóriában is elindult. A mérkőzések folyamatosan követték egymást. Volt Lengyel, Osztrák, Egyesült Kirányság beli és Magyar egyaránt. A származási helyek ugyan különböztek, de a végeredmény azonban nem, Péter mindenkit legyőzött. Ahogy egyre többet játszott, úgy lett egyre érettebb, tudatosabb a küzdelme. Gyönyörűen tartotta a távolságot és robbanékony megindulásokkal szerezte a pontokat, a közönség kedvéért pedig gyönyörű fej rúgásokkal tette még látványosabbá mérkőzéseit. Az eredmény 2 aranyérem. Gratulálunk mindenkinek!

A világkupa 2. napja nagyon felemásra sikeredett a Hunyadisok számára. Sikerek, kudarcok és sérülések tarkították a nap eseményeit.

Először Gruber András találkozott egy Guatemalából érkezett versenyzővel, akinek fantasztikusan gyors rúgásai voltak. Ennek ellenére András remekül megállta a helyét. Az első menetben gyönyörűen lekövette az ellenfele mozgását és remek pontokat szerzett, ami pont eggyel volt több a közép-amerikai pontjainál. A második menet azonban serencsétlenül kezdődött. Két villámgyors rúgás találta el András arcát. Nekünk azonban nem csak ezek a pontok fájtak, hanem az is, hogy a Hunyadis fiú térde megsérült először egy ütközés, aztán egy rossz lépést követően, így nem maradt esély az egyenlítésre. Ennek ellenére remek teljesítményt nyújtott és büszkén hagyhatta el a tatamit. Sérülése miatt vasárnap sem tud szorítóba lépni a light contact szabályrendszerben.

Utána Koknya Péter következett, akinek nagyon szerencsétlenül alakult a sorsolása –és + 94 kg-ban egyaránt. Mindkét súlycsoportban az aktuális világbajnokkal került össze. Szép találatokat ért el, de nem sikerült a csoda, hogy ő kerüljön ki győztesen. Péter évről-évre jobb teljesítményt nyújt és ezúttal is emelt fővel távozhatott a bajnokokkal folytatott küzdelmektől.

Következett az örök ifjú Csikós Péter, aki ezúttal a fiatalok között mutatta meg tudását. Az első egy azerbajdzsán ellenfél volt, aki annyira megijedt Pétertől, hogy fel sem mert állni a tatamira. Utána egy magyar fiú Beremendről akart bizonyítani, de a Hunyadis fiú technikai KO-val bizonyította, más szinten játsszák ezt a sportot. Az elődöntőben egy Olasz versenyző állt fel ellene. Eddig remekül szerepelt és gyorsaságával győzte le ellenfeleit. Péter azonban remek taktikát választott és olyan gyorsasággal indult meg, amit az Olasz nem tudott lereagálni, amikor pedig ő indult meg, akkor Péter fogadta tiszta rúgásokkal, így ismét egy technikai fölénnyel nyert mérkőzésnek örülhettünk. A döntőben egy Angol állt fel a tatami túloldalára. Hatalmas termete ellenére villámgyors ütéseivel bizonyította, tudása a legjobbak közé tartozik. Az első menetben ő került fölénybe. Péter igyekezett ledolgozni a különbséget, azonban egy ütközés alkalmával megsérült az orra. Olyan szintű volt a sérülés, hogy nem tudta befejezni a döntőt. Ezüstérem a világ legjobbjai között. Fantasztikus teljesítmény. Két arany és egy ezüst. Gratulálunk Péter. Olyan vagy, mint a legjobb borok. Évről-évre jobb!

vlcsnap 2019 05 19 20h42m44s116

Hajrá Hunyadi!

(az itt látható fotókat és mozgóképeket Kadinger András készítette)