• Híreink
  • 2024. Junior Challenge, Mattersburg

2024. Junior Challenge, Mattersburg

5 ország, 25 sportegyesületének, 329 nevezésével rendezték meg a 14-th Asvö Junior Challenge nemzetközi tornát Mattersburgban. Egyesületünkből 5 versenyző képviselt minket. Eredményünk: 3 arany, 2 ezüst és 2 bronzérem.

Matt

vadi

47 kg. Lőrincz Nimród:
Nimród meglehetősen enerváltan kezdte az első küzdelmet. Bár ellenfelénél technikailag sokkal jobb volt, a meccs eredményén eleinte ez nem látszott.
A második menetben az ellenfél lerohanásokkal többször is meg tudta lepni, bár Nimi szépen mozgott oldalra. Egy kilépés miatt a meccs vége emiatt szorosabb lett, végül 2-1 pontozással Nimi nyert.
Második meccsén egy az előzőnél ügyesebb, de már fáradt ellenféllel került szembe. Itt már sokkal jobban követte az instrukciókat. Segítség volt, az is hogy az ellenfele előző meccsét együtt végig tudtuk nézni/elemezni. Az ellenfél rúgásait végig szépen kizárva, okosan pontozott, elmozgott így váratlanul simán 3-0 arányban nyert.

42 kg: Kalandosan indult a meccs, a bírói asztalnál nem tudták, hogy ez a meccs következik, nem készültek rá. Elfelejtették kinyomtatni ennek a súlycsoportnak a papírjait egy elmaradt rendszer frissítésnek "köszönhetően". Végül ezt pótolták, a szlovén bíró bevonásával sikerült az ellenfelet is előkeríteni, kezdhettünk.
Bár az ellenfél a 37 kg súlycsoportba lett nevezve, ez a küzdelmén egyáltalán nem látszott. Bátran bunyózott Nimi ellen. A mérkőzésen Nimi hozta a második meccsen látott formáját, végül gond nélkül 3-0 arányban nyert.

Javítandó feladatok:  

- a keze leesik. Szinte végig a mellkasa előtt tartotta, ha indult az ellenfél, akkor rántotta fel fejmagasságba

- a támadások végén többször ütőtávban maradt, lehetőséget hagyva a kontrára
- hiába gyakoroltuk a beütéskor, az elköszönő rúgásokat nem alkalmazta. Ez még nem megy neki készség szinten, gyakorolni kell.

Úgy gondolom, hogy bár Nimi megnyerte mindkét súlycsoportját, nem hozta ki azt ami benne van.  Kicsit, mintha takaréklángon bunyózott volna.

Erik

Sipos Erik (LC 52kg):
Erik lépett másodikként Tatamira egy nála magasabb szlovén ellenfél ellen.
A meccs első menetében az ellenfél többször lerohanta Eriket, aki ez elől nem tudott elmozogni, kettős fedezékben állva, onnan kiütögetve várta a roham végét. Sajnos az ellenfél ezekkel a támadásokkal sok pontot gyűjtött, illetve Eriket kétszer is kiszorította a pástról. Az első menet vége 3-0 lett a szlovén fiú javára. A második menet eleje ugyanígy indult Eriknek lett egy harmadik kilépése, de jobb kondijának köszönhetően, egyre többször tudta az ellenfelét hasonlóan megsorozni, ahogyan az tette vele a meccs első 2/3-ában. Az utolsó 40 másodperc Eriké volt. Kétszer Ő is kikergette ellenfelét a pástról, több pontot is csinált ellenfelén, de sajnos csak szorosabbá sikerült ezzel tenni ezzel a meccset. Végül 2-1 pontozással alulmaradt.

Javítandó feladat nála:

- talajmunka hiányossága, illetve, hogy vonalban mozgott

- a technikája támadáskor szétesik, illetve rá is jellemző, hogy mellkas előtt tartja a kezeit.  

bálint

Kiss Bálint (LC 63 kg):
Bálintnak ez volt az első versenye, ez az első menet elején látszott is rajta. Elég megilletődötten kezdte a meccset a hozzá hasonló tudású, de rutinosabb osztrák ellenfelével szemben. Erikhez hasonlóan kettős fedezékkel, állva próbálta hárítani az ellenfél támadásait. Ez itt sem jött be, bár Bálint sokkal zártabban védekezett, mint csapattársai. A második menetben ő is "felébredt", itt már láttam abból a Bálintból is valamit, akit edzőtáborban láthattam. Felvéve az ellenfele tempóját, többet mozogva ő is többször sorozta a vetélytársát, végül 3-0 pontozással az osztrák fiú nyert.

Javítandó feladat:

-a talajmunka hiánya, sokat lépked, viszont fegyelmezetten játszott, próbálta követni amit mondtunk neki.

Soha rosszabb kezdést! A rutin hiánya meg el fog tűnni.

nimi

Verbai Nimród (LC 63 kg):
Nimród LC-ban kezdett egy hasonló magasságú, nála kicsit testesebb és sokkal agresszívabb szlovén ellenféllel szemben. Fejben nem sikerült rákoncentrálnia a meccsre, így az ellenfél már a meccs elején könnyedén lerohanta őt. Nimród ettől kicsit, leblokkolt. Az ellenfél fölénye meggyőző volt. Nimi PF-ban tőle látott módon hátrálásból próbált pontokat gyűjteni, de ez itt nem volt jó. A második menet közepéig kellett várni az első olyan lefordulására, amiből vissza tudott támadni. Ha ezt az elején csinálja, talán teljesen másképp alakul a meccs. Az ellenfele bár kemény volt, de nem brutális. Ennek ellenére a második menetben ápolni is kellett Nimit. Az ápolás után tudta folytatni a küzdelmet, de az ellenfél tisztán nyert.
Érdemes végiggondolni, hogy ha LC-ra és PF-ra is készül, talán túlságosan is megosztja a figyelmét
A javítandó feladatok:

-oldalra elmozgás, lefordulás begyakorlása

PF 63 kg:
Nimród első PF meccse teljesen váratlanul, az előzeteshez kiírtakhoz képest több mint 15 perccel korábban kezdődött. Éppen kezdte volna a beütést, erre hirtelen már szólították is, és ez kizökkentette Nimródot a LC meccs utáni letargiájából és felpörgette. Ennek köszönhetően egy szorosan induló ki-ki meccset játszott békéscsabai ellenfelével szemben. Az első menet elején Nimi kontrákkal próbálkozott inkább kevesebb, mint több sikerrel. Bár volt, amit megadtak, de 80%-ban a támadó fél kapta a pontot. A menet vége felé már többet támadott, a második menetet így egy pont hátrányból kezdtük. A második menet elején az ellenfél jobban eltalálta a ritmust több pontot gyűjtött. 1 perccel a vége előtt 12-7 volt oda. Itt Nimi szinte feltámadt. A menet második felében az ellenfelét végig leindulta, megelőzte, ritmusban megfogta. A mecset végül egy ponttal megnyerte. Normál esetben úgy gondolom, simább lett volna ez a meccs. A mérkőzésen volt egy baki, amiben Nimród is, mi edzők is és a bírók is hibásak voltunk. A kapkodásnak köszönhetően Nimród hiányos felszerelésben, könyökvédő nélkül állt ki. Ezt csak a második menet közepén, az ellenfél jelzésére vettük észre. 1 percet kaptunk a pótlásra, szerencsére az utolsó másodpercben sikerült! Tanulság? Jobban kell figyelni!!!

A döntőbe jutásért egy szlovén ellenfele volt Niminek, aki nem okozott ekkora problémát, ekkor már ismertük a bírókat. :-) Tudtuk, hogy a kontrák nem működnek, nem látják, támadni kell. Itt Nimród csinálta amit kellett, végül megérdemelten nyert.
A döntőben egy cseh ellenféllel került szembe, akinek sajnos most nem tudtunk gondot okozni. Lehetett volna sokkal szorosabb is a meccs, de az ellenfél gyorsan kiismerte Nimródot, aki itt váltani már nem tudott, erőltette a láb indulásokat, ami nem jött be. Niminek ellene stílust, oldalt kellett volna váltania, de ez nem ment. Túlságosan kiszámítható volt, talán fejben elfáradt.
Itt is igaz volt rá, ami LC-ban, hogy az oldalra elmozgás szinte teljesen hiányzott.

Fontos megjegyezni, hogy az ellenfél indult 69 kg-ban is, ott minden ellenfelét TKO-val verte, ebből a mezőnyből egyértelműen kilógott.

Az edzők egyetértettek abban az, hogy egy ilyen LC vereség után Nimi túl tudott lépni a sérülésein, fejben így össze tudta kapni magát a PF-ra, mindenképpen példaértékű a többiek előtt. Úgy vélem, mindhármunknál Ő lett a "nap embere".
Csanád

Tóth-Sebes Péter Csanád (LC 69 kg): Csanádéknál szintén összevontak két súlycsoportot, így ő egy 63 kb-ba nevezett osztrák ellenféllel kezdett. Csanád a tőle már többször látott vehemenciával kezdett, így az ellenfél az első menet végére egyértelmű hátrányba került. A második menetben sem tudott a fiú változtatni, lábbal próbált támadni, ami elől Csanád szépen mozgott el, kizárta a rúgásokat, kézzel és lábbal is pontozott. Erővel, technikával végig uralta a meccset, 3-0 pontozással nyert.
A döntőben egy másik osztrák fiú volt az ellenfél, akit ugyanígy sikerült a meccs elején megtörni, itt csak az erőt kellett kontrollálni. Végül a második menet közepén TKO-val Csanád nyert.

Javítandó feladatok:

- sokszor a nagy igyekezetben szétesik a kéztechnikája, leesik a keze támadás, sorozás közben
- a támadásait befejező köríves rúgások többször lentről jöttek. A technika letisztultságára figyelni, javítani kell.
- párszor beleragadt a támadásokba, megállt az ellenfél előtt (bár mindenkinél többször alkalmazta a lábbal elköszönő befejezést).


Itt ez most nem okozott problémát, de egy Csanádhoz hasonló "daráló" stílusú, pláne tapasztaltabb ellenfél ellen ebből már lehet gond. Tudni kell váltani, sokoldalúbbnak kell lenni.

Összességében a talajon az oldalra elmozgást, LC-ban lefordulást erőltetni kell, mert nagyon nagy előnyt jelentett Lőrincz Niminek és Csanádnak, hogy ők alkalmazták ezt. A srácok erőnlétével, állóképességével nem volt probléma, mindenki szépen bírta a meccseket végig.

mind

Gratulálunk mindenkinek, Hajrá Hunyadi!

Balogh Károly, László Levente, Szűcs Anita