• Rólunk
 • A kick-box szabályrendszerei

Kick-Box szabályrendszerei

A Kick-box versenyszámai:

 • küzdelem
 • formagyakorlat

A küzdelmek fajtái, jellemzői:

Pointfighting:
A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág, póló és az övfokozatnak megfelelő színű öv. A küzdelem célja minél több pont szerzése. Megengedettek a félerejű kontrollált ütések és rúgások testre, fejre, az öv alatti rész csak lábsöpréssel támadható. Tilos a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás.
A vezetőbíró minden érvényes találatnál megállítja a küzdelmet és megítéli a megfelelő értékű pontot.
Light-Contact:
A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág, póló. A küzdelem célja minél több pontszerzés. Tilos a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás. A szabályok megegyeznek a PF szabályokkal, azzal a különbséggel, hogy a küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bírók pontozása alapján születik meg a végeredmény, a bevitt érvényes találatok száma alapján.
Kick-Light:
A küzdőtér 8x8m-es pást vagy tatami, a ruházat rövidnadrág, póló. A technikák megegyeznek a Light-Contact szabályrendszerrel, azzal kiegészítve, hogy sípcsonttal is lehet támadni, valamint a comb is támadható felület.
A küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bírók pontozása alapján születik meg a végeredmény, a bevitt érvényes találatok száma alapján.
Full-Contact:
A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat hosszú nadrág meztelen felsőtest, a hölgyeknek a felsőtesten topp, a versenyzők övet nem viselnek. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. Teljes erejű ütésekkel és rúgásokkal támadható a test és a fej, illetve lábsöpréssel a láb. Tilos a térdelés és a fogás. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés, a pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik, az ellenfél kiütése szabályos. (K.O.)
Low-Kick:
A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövidnadrág, meztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. A szabályok megegyeznek a Full-Contact szabályaival, azzal a különbséggel, hogy köríves rúgásokkal támadható a comb minden irányból. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés, a pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik, az ellenfél kiütése szabályos. (K.O.)
K1:
A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövidnadrág, félmeztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. A szabályok megegyeznek a Low-Kick szabályokkal, azzal a különbséggel, hogy engedélyezett a fogás /klincs/ addig, amíg a versenyzők aktívak benne. Engedélyezett továbbá a térdelés lábra, testre, fejre, támadható a láb minden irányból, beleértve a térd ízületet is, nem engedélyezett a földre vitel. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés. A pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik.

Védőfelszerelések:

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek:

 • védőkesztyű (a semi-kontaktban nyitott kezes, a többi szabályrendszerben zárt kezes)
 • lábfejvédő (mely a sarkat is takarja)
 • sípcsontvédő
 • fejvédő
 • fogvédő
 • herevédő
 • hölgyeknél mellvédő

Formagyakorlatok fajtái:

 • fegyveres lágy / kemény
 • pusztakezes lágy / kemény